Accommodation

April 17, 2017

Assalamualaikum hi sorry I couldn't get to spare some time nak reply your text because I need to prepare for something else.

Worry not, because now I am going to explain and bagi gambaran how to find or to get suitable accommodation in Wellington. (Good senior mode on hahaha perasan)



So, the one yang dalam red square tu is the main campus aka Kelburn campus and dalam purple box tu Business school which is the main campus for accounting students. Tapi nanti korang yang baru datang confirm akan ada satu kelas dekat main campus. And kalau ada nak ambil elective yang selain accounting related subject pun akan ada class dekat kelburn. and most activities uni/club pun akan buat dekat main campus. So macam nice jela kalau dapat duduk dekat aren in between of the two campuses. Jarak jalan kaki from one to another is approximately 20 mins,

Yang garis merah tu is the terrace; main street untuk jalan from kelburn campus and pipitea campus. Most students duduk dekat street ni. Note that from bawah (yang dekat dengan beehive tu dia menaik bukit sampai la ke kelburn campus. Most of the time, kalau sesiapa yang duduk area bawah bawah street tu akan naik bas je pergi main campus. Tapi kalau duduk lebih dekat kepada kelburn campus, kalau nak pergi pipitea campus akan turun bukit je la every day. Just bila nak balik jela naik bukit tapi bearable sebab ada short cut naik lift huhuhu.

Yang bentuk star tu uni hall. The green one is Stafford House. 5 mins walk to business school. Rasanya sekarang dalam $210 per month. I'm not really sure about this sebab dengar macam dah naik harga. Tapi electricity tak include and kena masak sendiri. And dapur kecik jela. Not really a proper house tapi kalau just nice untuk orang yang sukakan privacy.

Yang star  biru tu pulak Fairlie Terrace punya uni hall. 25 mins walk to business school. Tapi dekat jela dengan main campus cuma malam malam macam bahaya kalau nak keluar rumah jalan kaki sebab dia macam pedalaman sikit. Rumah yang paling struggle kalau nak balik from pipitea sebab dia bukit kepada bukit. $190 including electricity and internet. Make sure kalau nak apply uni hall kena bagi details yang sedetail-detailnya macam nak duduk dengan muslim ke, semua perempuan ke.

Yang warna coklat tu pulak is my house. 20 mins to pipitea campus and 3 mins to kelburn campus. Like what I've said before, kalau nak pergi class memang turun bukit je so tak ada penat sangat and nak balik tu je lah kena naik bukit tapi sebab nak balik rumah tak ada apa nak kejar sangat so, okay jela lambat-lambat pun.

Other preferences: Lambton Quay (ni nama street tapi memang dekat city), Willis Street, and mana mana tempat yang around that university la.

So, I hope korang dapat la gambaran rumah punya location macam mana.  Mana nak cari rumah? Boleh try dekat trade me or just google jela apa apa perkataan yang macam make sense. Untuk yang interested duduk uni hall boleh search dekat vuw.com dalam column accommodation. Cari pasal tempa yang dah star dalam map tu kalau nak tahu dengan lebih detailed.

Untuk cost pulak,
Bil kalau murah dalam $110-$130 per week tak masuk electricity internet. Air free. Electric and internet kira bayar per month. Kalau $30 per month sorang okay la tu. Cuma dia akan jadi mahal sikit la kalau jenis buka heater ke,  Internet around tak sampai $10 or $belas belas. Ni semua cost kalau duduk rumah sewa la. Kalau duduk dalam, macam yang dalam website cakap la.

Serumah suka hati nak duduk berapa orang. Lepas tu boleh cari la rumah yang sesuai dengan berapa ramai nak duduk satu rumah tu. Dekat sini ada je yang rumah duduk 2, 3, 5, 7, 6, duduk sorang pun boleh tapi sakit lah nak bayar sorang sorang.

Kalau uni hall time summer memang kena kosongkan rumah so kena pindah barang every hujung tahun and tumpang letak dekat mana mana ke. So, tak payah bayar rumah untuk summer break. Kalau duduk sewa rumah, memang kena bayar walaupun tak duduk sebab kalau tak hmm kena keluar rumah la kot lepas tu tuan rumah cari penyewa baru lepas tu dah tak ada rumah dah. So, kalau tak balik Malaysia cuti summer, susah la kalau duduk uni hall.

Oh and ada jugak yang tanya dah jalan mana setakat ni, Huhuhuhu soalan macam ni tak valid sangat for me because I'm a hardcore traveler, I've been almost satu new zealand with few times visit to some places macam auckland dah 5,6 kali kot. Christchurch dah 3 kali. Don't worry you will have the chances to go to anywhere regardless of where do you study, in sha Allah. Semua tempat ada benda menarik boleh buat. You will have so much fun while studying here in sha Allah.

No comments:

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS